Наред с изброените състезатели и деятели, има още едно име, което се откроява – по особен начин – в летописа на „Парчевич”.

Това е отец Павел Джиджов.

Той е роден на 19 юли 1919 г. в католическо семейство в Пловдив със светското име Йосиф Джиджов. От 1931 г. до 1938 г. учи във френския колеж „Св. Августин”. След завършването му заминава за Франция, където става послушник при отците успенци в Нозероа и приема името Павел.

Изучава философия и теология в град Лормоа край Париж до 1942 г. Поради заболяване, Павел Джиджов е принуден да се завърне в България, като продължава да следва богословското си образование и се дипломира през 1944 г.

На 26 януари 1945 г. е ръкоположен за свещеник от латински обред в катедралата “Свети Лудвиг” в Пловдив. През 1948 г. завършва и университета по стопански и социални науки във Варна.

От 1949 г. е иконом на френския колеж.

През нощта на 4 юли 1952 г. Павел Джиджов е арестуван в Пловдив. По същото време са задържани още 40 души, сред които 27 членове на католическото духовенство. Те са обвинени в шпионска и подривна дейност срещу народнодемократичната власт. С физически мъчения от тях са изтръгнати „самопризнания“.

След скалъпен процес, четирима са осъдени на смърт чрез разстрел без право на замяна: епископ Евгени Босилков и отците Камен Вичев, Йосафат Шишков и Павел Джиджов. Другите присъди варират от 3 до 20 години лишаване от свобода.

На 11 ноември 1952 г., в 23.30 ч. в двора на Централния софийски затвор четиримата са разстреляни. Екзекуцията им е държана дълго време в тайна, а и до днес остава неизвестно къде са заровени техните тела.

На 26 май 2002 г. Папа Йоан Павел ІІ по време на Света Литургия на централния площад в Пловдив обявява Камен Вичев, Йосафат Шишков и Павел Джиджов за блажени, т. е. за светии на католическата църква, мъченици за вярата и невинни жертви на комунистическия режим. Техният литургически празник се чества на 13 ноември.

През 2007 г. епископ Георги Йовчев освещава в катедралата „Свети Лудвиг“ в Пловдив параклис на „Блажения Павел Джиджов“ – покровител на младежта в Софийско-Пловдивската епархия.

На 28 юли 2010 г. Народното събрание на Република България гласува промени в Закона за политическа и гражданска реабилитация на репресирани лица, посочвайки изрично съдебния процес от 1952 г., чрез което реабилитира осъдените в него.

* * *

Такъв е, накратко предаден, житейският път на отец Павел Джиджов. Колкото до връзката му със спорта, през 30-те години той се увлича по футбола, тренирайки в „Парчевич”. Както бе посочено, през 1945 г. „Спортклуб” приобщава „Парчевич” и променя своето име на „С. П. 45”, а от 1951 г. живее с името „Локомотив” Пловдив.

Поради това, източниците за спортните занимания на отец Джиджов посочват, че като млад той се занимавал със спорт в „клуба, по-късно известен като Локомотив Пловдив”.

Тази информация може да се намери в множество сайтове на различни езици. Тя фигурира и в специално издание на английски език, озаглавено “Мъченичеството на тримата български успенци“. Негов автор е Пиер Галей (изд. „Байард Сервис”, 2002 г.)

В заключителните думи на статията, следва да се каже, че когато през м. май 2002 г. Папа Йоан Павел II посети Пловдив, то, предвид историческата връзка на „Локомотив” с католическата общност в града, Негово Светейшество бе дарен от Клуба на привържениците на „Локомотив” с почетна членска карта и фланелка на представителния отбор.

Страници: 1 2 3