Пловдив се оказал градът, в който годишнината от смъртта на Петър Парчевич била отбелязана най-многолюдно и с най-голяма тържественост.

Това голямо събитие се случило на 27 юли 1924 г., неделя. Ето с какви думи пресата го обявила и отразила.

На 23 т. м. се навършиха 250 години от смъртта на известния родолюбец българо католически архиепископ Петър Парчевич.

през 17 столетие, в най-мрачните дни на нашата история, преди още Паисий да напише своята история, Парчевич пръв е почнал да буди националното съзнание у българина и с ред постъпки пред чуждите държави е подготвял освобождението на България.

За да се отпразднува най-тържествено тая 250-годишнина, една специално съставена за целта комисия е изработила програма на праздненството. ”

„Борба”, Пловдив, 27 юли 1924 г.

„…ще бъде чествувано 250-годишнината от смъртта на големия родолюбец Петър Парчевич.

Неговият живот и политическата му дейност са малко познати на много от нас, а той е най-крупната личност в българската история през 17 век, с големи връзки със западните дворове, един българин, който през времето на тъмното робство, когато из Европа почти не се е знаело за съществуването на българския народ, пропагандира, моли за помощ и работи за освобождението на своя народ. …

Нещастното положение на угнетените му сънародници го трогнало и възмутило дълбоко. И той замислил освобождението на своята родина, идея, която става цел в живота му и за постигането на която той работи цял живот. …

Петър Парчевич, паметта на когото се готвим да чествуваме в неделя, е първият българин, който получил докторска титла през 17 век и се ползва с доверие и уважение от всички културни среди на западна Европа. Той милее за своя народ и през целия си живот се мъчи да предизвика външна намеса за освобождението на България, той поддържа духа в Чипровец, който градец впоследствие става арена на кървава саморазплата.”

„Правда”, 27 юли 1924 г.

* * *

Пишат ни от Пловдив. На 27 м. м. се отпразднува тържествено 250-годишнината от смъртта на великия родолюбец българокатолическия архиепископ Петър Парчевич.

За да се даде на тържеството всенароден характер, по инициативата на местното българо-католическо дружество „П. Парчевич”, състави се комитет от делегати на Пловдивския окръжен управител, на Пловдивското общинско управление, на Пловдивската окръжна училищна инспекция и на дружество „П. Парчевич”.

Комитетът още отпреди една седмица издаде позив към пловдивското гражданство, в който описваше най-подробно дейността на неуморимия и велик радетел за освобождението на скъпото ни отечество и подканяше гражданството да вземе най-живо участие в праздненството.

И действително, пловдивското гражданство, което всякога е почитало и обичало радетелите за свободата на нашата татковина, се отзова масово, както преди обед на тържествената литургия, отслужена от Негово Високо Преосвещенство Викенти Пеев и манифестацията, така и подир обед на колодрума с игри от дружество „П. Парчевич” и пловдивското колоездачно дружество.

През време на Божествената литургия Н. В. Преосвещенство Викенти Пеев с прочувствена реч описа културната и патриотичната дейност на П. Парчевич, като в заключение изтъкна, че всички трябва да обичаме отечеството си – това многобройно семейство, както го е обичал Парчевич, и че който не го обича, не е добър християнин.

След свършване на литургията се образува импозантно шествие начело с духовенството, герба на П. Парчевич, носен от двама членове на д-во „П. Парчевич”, официалните лица, д-во „П. Парчевич” със знамето си, носено от футболния тим на същото, пловдивското колоездачно дружество, други културни и спортни организации и хиляден народ.

Множеството спре пред градината „Цар Симеон” на ъгъла на ул. „Чепино”, дето председателят на д-вото „П. Парчевич” г-н Ст. Петков произнесе пламенна реч. Изпе се химнът на П. Парчевич от смесения хор на д-во „П. Парчевич”, помощник-кмета П. Анчев след кратка реч отряза поставената лента на ул. „Чепино” и я преименува на ул. „Д-р Петър Парчевич”, след което манифестацията потегли из улицата, достигна до пл. „Аспарух” и завърши с народно хоро.

Подир обед д-во „П. Парчевич” устрои всенародно увеселение в колодрума при участието на пловдивското колоездачно дружество. Програмата беше отлично наредена и щастливо изпълнена.

Състояха се пеши надбягвания за знамето на д-во „П. Парчевич”, спечелено от члена на същото Йосиф Матеев, колоездачни състезания между юноши за бързина и ловкост.

Особен интерес представяха надбягванията по шосе и надбягванията за издръжливост – 50 колодрумни обиколки.

Надбягването по шосе се състоя до с. Перущица и обратно – 48 клм.”

„Истина”, август 1924 г.

Страници: 1 2 3