Париж, 29 май. Вчера на стадиума „Коломб” се състоя футболното състезание между Ирландия и България. Преди започването на мача военната музика изсвири двата национални химна и бяха издигнати националните знамена на двете страни.

Мачът почна с удар от ирландците. Веднага почти топката я взимат българите и на няколко пъти нападат вратата на ирландците. Обаче пред самата врата те губят самообладание и топката им бива лесно отнемана от ирландските бекове. Българите продължават да държат нападателно положение и поставят в респект противника си. Но голове не могат да отбележат поради лошата пасировка на форуардите. Това продължава целия първи хавтаин, който завърши безрезултатно.

Във втория хавтаин още с първия удар инициативата мина у ирландците и последните стремително нападат вратата на българите. Тук се отваря сега работа на дефанса, който спаси много критически положения и изнесе най-добра игра от целия тим. Към 30-та минута ирландците нападат отново вратата на българите и център форуарда им Дункан от положение оф-сайд бие шут и отбелязва единствения през цялата игра гол, с който неправилно спечелиха състезанието.

Ето как френският вестник “Le Journal” описва състезанието: „На 28 май Ирландия и България имаха честта да се състезават на Олимпийския стадиум „Коломб”. Надеждите, които се възлагаха на ирландците, съвсем не се оправдаха. Надяваха се да видят едно чисто надмощие на ирландците, на които се гледа като на най-добри футболисти. Обаче надеждите измениха. Ний виждаме още в започването на играта българите да доминират ирландците. Те играят бързо с къси пасове и много начесто заплашват гола на ирландците. Отбраната им играе също умело и добре поддържа нападателите. Първото полувреме завършва 0:0.

След 10 минутна почивка играта продължава. Ирландците спечелват пред самата врата на българите последователно 3 фаула, направени от голкипъра, но безрезултатни. При един добър пробив на беговете ирландският инсайд Kendrick шутира, обаче удря в диреците на вратата.

Най-сетне, една нова атака на ирландците и топката, подадена от център-хафбега Мюрай на център-форуарда Дункан, намиращ се вън от играта (оф-сайд) – което реферът не забелязва, шутира и отбелязва гол, който българският вратар нито се опитва да спре. Обезкуражени малко от това, българите като че ли отпадат, но до края на мача запазват същото положение.

Мачът завърши при резултат 1:0 за Ирландия. Младите български спортисти в сравнение с другите балкански държави изнесоха победа, едно, че тимът, с който се състезаваха, е много по-силен в сравнение с техните противници, а друго, че единственият гол на ирландците е спечелен неправилно. Представителите на българския футбол подадоха контестация за неправилния гол, обаче по-късно по неизвестни причини я оттеглиха и подписаха протокола за резултата в полза на Ирландия.

Съставът на Българския и Ирландски тимове е следният: П. Иванов, А. Христов, С. Янков, Г. Матеев, Б. Боянов, Ив. Радоев, К. Йовович, К. Мазников, Т. Владимиров, Н. Мутафчиев и Д. Мутафчиев.

Ирландия: O`Reilly, MacCarthy, Rerr, Muldoby, Viker, C, Kay, Murey, Kambneck, Duncan, Haman и Faarill.“

(„Спорт“, 8 юни 1924 г.)

Страници: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15