За 25 септември 1938 г. бил насрочен първият кръг от турнира за купа „Тримонциум“. На Спортклуб, участник в Националната футболна дивизия, жребият противопоставил първенеца на II-ра пловдивска дивизия, Родина.

Макар без редица титуляри, Спортклуб надделял убедително, 9:1. Особено се отличил полузащитникът Аспарух Караянев, отбелязал 6 гола, а останалите били дело на Борис Белков, Никола Белков и Георги Киров.

На 9 октомври 1938 г. се изиграл полуфиналният мач от турнира. Съперник бил отново тим от II-ра дивизия, Тракиец, като Спортклуб отново бил убедителен, побеждавайки с 4:2.

Така се стигнало до финалния мач за купа „Тримонциум“. Той бил насрочен за неделята на 6 ноември 1938 г. В борба за купата щели да спорят два съседстващи клуба от източната част на Пловдив – Спортклуб и Парчевич.

Впрочем, целият неделен ден протекъл особено празнично. Поводът бил 25-годишният юбилей за непрекъсната спортна дейност на един от основателите на пловдивския футбол – Павел Балабанов от спортен клуб Левски. В знак на уважение към заслугите му той бил провъзгласен за почетен член на Българската национална спортна федерация (БНСФ).

Колкото до двубоя за завоюване на Общинската купа, „Спорт“ предал неговия развой:

Финалът за „Тримонциум“ между Спортклуб и Парчевич завърши в редовното време 0:0. Започна се и продължението, но в 10-та мин. от първото ново полувреме, мачът бе прекратен поради тъмнина.

Тимът на Парчевич игра много добре и трябваше да победи, но имаше лош шанс. Така, в предпоследната минута на редовното време един стопроцентов гол бе с мъка спасен от хафбека на Спортклуб.

Новакът“ от нацдивизията днес игра много лошо.

В почивката на този мач бе чествувана двадесет и пет годишната активна спортна дейност на дългогодишния играч, деятел и рефер г. Павел Балабанов. Поздравен бе от началника на гарнизона, от кмета и пом.-кметовете на града, БНСФ, Областта и клубовете.

Преди финала за „Тримонциум“ се игра интересният мач между тима на реферите и сборен екс тим от всички клубове, който завърши 1:1. В реферския тим игра и юбилярят Балабанов.

На състезанията, които се играха при ветровито време, присъствува многобройна публика.“

Страници: 1 2 3