През ранните години на футбола в Пловдив всеки клуб представлявал квартала, от който произхожда. Ето защо футболните сблъсъци били не само спортна надпревара, но и въпрос на квартална чест.

Както „Спорт“ обобщил през 1933 г. за мача между „Парчевич“ и „Шипка“:

„Истинската борба не се водеше само между двата тима, а между два квартала, католическия и кв. Малък Париж.”.

Обстоятелствата в историческия път на „Парчевич“ се стекли така, че в годините на възход тимът оспорвал градската титла или купата „Тримонциум“ с един и същ съперник. Това бил „Ботев“.

Ще използваме думите тогавашната преса, за да предадем напрежението и страстите на онези двубои.

* * *

През сезон 1929/30 г. „Парчевич” преследвал градската титла в надпревара с „Ботев”, действащ държавен първенец.

Прекият им сблъсък през пролетния полусезон бил определен от “Борба” за “най-интересният за сезона футболен мач”, а „Спорт” го нарекъл „най-сериозния мач за първенство в Пловдив.”.

Двата тима се срещнали на 27 април 1930 г., като двубоят им преминал през различни перипетии – от 1:0 за “Ботев“ до 2:1 за “Парчевич” на полувремето, за да се стигне до крайното 3:2 в полза на “Ботев”.

“Борба” обобщила: “В този мач тимът на “Парчевич” се показа извънредно много издръжлив и технически подготвен. Липсва му бързина пред головете.”.

С тежестта на тази загуба, „Парчевич“ завършил на второ място в градското първенство.

Съвсем скоро обаче, в сезон 1932/33 г., се повторил същият двубой: „Парчевич“ спорел за градската титла с „Ботев“. На полусезона тимът завършил като първенец, а още в първия пролетен кръг срещнал своя най-сериозен съперник.

„Спорт“ разказал:

“При явно и общопризнато надмощие на Парчевич, особено през второто полувреме, но поради непригаждане играта си с времето, играене с висока топка и шутове, той загуби мача с чувствителния резултат 3:0. Ботев спечели мача благодарение на ниската игра. Два от головете са от дуспа.”

Въпреки тази загуба обаче, парчевисти триумфирали през юни 1933 г. като първенци на Пловдив.

Ала за футболистите на „Ботев“ се открил съвсем скорошен шанс да вземат реванш. Станало така, защото двата тима щели да се срещнат на 1 октомври 1933 г. в полуфинал за купа „Тримонциум“. Двубоят им се състоял на игрище „Ботев“, препълнено от публика.

„Спорт“ разказал:

“Още във втората минута Парчевич открива резултата, а полувремето завърши с 5:1 за Парчевич! Във второто полувреме към края публиката замеря рефера с камъни и той прекратява играта 5 минути преди края. Малко след това той наново извиква тимовете за игра, но Ботев не се яви.”.

Страници: 1 2 3 4