От тук започва любовта: читалище „Иван Вазов” – Страница 2

By юли 31, 2017март 5th, 2018Uncategorized
Пишем със страст и болка не само, защото читалището, само по себе си като стожер на духовна пробуда, заслужава този патос и днешното наше уважение. Думите ни са свидни и заради друго: в неделята на 25 юли 1926 г. именно читалище „Иван Вазов” приело деятелите от спортните клубове „Караджа” и „Атлетик”, които, встъпвайки в равнопоставен съюз, създали „Спортклуб” – днес с името „Локомотив” Пловдив.
Факта на основаване знаем от пространната историческа статия, която през 1935 г. публикувал председателят на „Спортклуб” Иван Мандалиев, бивш състезател от тима на „Караджа”. А днес, като привърженици, за нас представлява най-голяма ценност да узнаваме все повече за мястото, откъдето нашият клуб започнал своя живот. Особено дом като този: „огнището на българската просвета в Пловдив”.
 
Познавайки значимостта и ръста на читалището „Иван Вазов”, мислехме, че ще е бързо постижима леснина да намерим образ на самата къща край Понеделник пазар. Всъщност, не просто образ – а вероятно поредица от кадри: външен изглед, интериора на двата просторни салона, може би – кадри от различни събития.
Нищо по-наивно от тези ни очаквания!…
Както с времето можахме да се убедим: в нито едно от местата, където бихме предположили, че се съхранява образ на оригиналната читалищна сграда, не открихме такъв. Това не е упрек, а тъжна констатация – апелираща същевременно за повече чувствителност към опазване на общата памет.
 
Кадър с оригиналната сграда на читалище „Иван Вазов” нямаше нито в „Държавен архив” – Пловдив (съхраняващ два фонда, посветени на читалището, както и личния фонд на Никола Русев с история на всички пловдивски читалища); нито в отдел „Краезнание” на Народната библиотека в Пловдив; нито в Регионалния исторически музей – Пловдив; нито в къщата музей „Иван Вазов” – София; нито в днешното читалище „Иван Вазов” – намиращо се на ул. „П. Р. Славейков” № 33.

Отиди на трета страница
Върни се на първа страница
Виж цялата галерия