Продължаваме хронологията, посветена на деветдесет годишнината на нашия клуб с 1946 година и достигането до полуфинал за държавната купа, която по онова време вече носи името Купа на Червената армия. “СП45” се изправил срещу ПСК “Левски” София, а жребият определил Пловдив за домакин. Снимката, която виждате на колажа, е точно от този мач. Датата била 28 април, а как се развила срещата ще оставим да прочетете от редовете на в-к “Народен спорт”:

„Въпреки проливния дъжд, днешната полуфинална среща за купата на Червената армия бе предизвикала грамаден интерес и мачът между софийския ПСК Левски и местния СП 45 бе наблюдаван от 10,000 души. Двата тима се представиха на футб. съдия Тод. Стоянов така: … СП 45 – Задикян, Атлиев, Караянев, Киров, Белков, Бъчваров, Тодоров, Караянев ІІ, Паунов, Финков, Лазаров.
СП 45 започва добре, но скоро гостите се налагат и отбраната на Пловдив е принудена да вади три поредни корнера, които не са използувани. Играта се задържа пред вратата на СП 45 за известно време. Пловдивци се организират и следват слизания и към двете врати. След 10-та мин. пощенци се налагат и стягат в обръч СП 45, но нападателите на софиянци пропущат неколкократно. Едва в 29-та мин. след фаул отбраната на Пловдив отбива, но Аргиров посреща и със силен удар, въпреки намесата на вратаря, открива – 1:0 за ПСК Левски. Високата игра на СП 45 е още по-разстроена от силния вятър. В 39-та мин. Хранов докопва топката и с далечен шут покачва резултата – 2:0 за ПСК Левски. При това положение завършва първото полувреме.
След почивката домакините правят няколко слизания, които са разбити от добрата отбрана на пощенци. Гостите скоро взимат инициативата, но Ласков, след като на два пъти пропуща, в 19-та мин. дриблира умело и подава на Аргиров и за трети път разклаща мрежата на домакините. Въпреки това, СП 45 не губи надежда и организира добре напредванията си, но Соколов днес варди добре вратата си. Играта за известно време се пренася към вратата на домакините. Към края на мача, СП 45 прави усилия поне за почетен гол, но не успява.”