След 6 години в „Б“ група, през сезон 1960/61 година отбора на Локомотив Пловдив се завърнал там, където му е мястото – в групата на майсторите! Тук е мястото да отбележим, че този период в долното ниво на българския футбол не минал, все пак без частични успехи. През 1960-та година черно-белите достигат до своя четвърти финал за държавната купа, но за съжаление отново не успяват да вземат ценния трофей. След бойкото 3:3, в редовното време със силния тогава отбор, от елитната група на „Септември“ София, отборът ни губи с 3:4 в продълженията. Според централната преса около 5 000 пловдивчани подкрепят любимците си на финала.

Днес, обаче обръщаме внимание на дългоочакваното завръщане на клуба ни в „А“ РФГ. За да се докоснем до онзи момент ще публикуваме думите на майстора на спорта (титла давана в онези времена на най-заслужилите спортисти) и капитан на отбора Давид Попов.

„Трудът – главно условие за успехи

Член съм и състезател на ДФС „Локомотив” Пловдив от 21 години насам. До 1955 година нашият футболен отбор беше в „А” републиканска група, когато изпаднахме и преминахме в „Б” група. Оттогава насам ние се стараехме с всички сили и с много голямо желание да се върнем отново в групата на майсторите. Тази наша мечта се сбъдна едва през тази година. За себе си мога да кажа, че всякога съм искал да дам за отбора си всичко, което имам както по време на състезание, така и на тренировки.

Успехът, който през тази година постигнахме, се дължи преди всичко на бойкостта на нашия колектив, на задушевността и на другарството, което има между нас както на терена така и вън в живота, на моралното ни съзнание. Успехът си също така дължим на техническото и тактическо умение, придобито с ценната помощ и неуморими усилия на нашия добър приятел и треньор Атанас Ковачев.

Сега съм на 35 години, но въпреки това ще положа максимум усилия за достойно представяне в новия футболен сезон 1961/62 година. Освен това няма да пожаля време да окажа помощ и на по-младите състезатели.

Накрая искам да кажа това, че ако в моята спортна дейност имам положителни резултати, то това се дължи най-вече на труда, който ми е давал сила и вяра във възможностите. Без постоянство в полагането на усилия за усъвършенстване не може да има добър футболист.

Преди да се оттегля от активна състезателна дейност смятам да участвам още 2-3 години в моя любим футболен отбор „Локомотив” Пловдив, до неговото пълно укрепване в „А” РФГ.“

Давид Попов
майстор на спорта,
капитан на футболния отбор
на „Локомотив” Пловдив