Улисани в динамиката на промените от онези времена, пропуснахме един изключително важен момент от историята на клуба ни, затова ще се върнем за малко отново на 1948 година.
Днес ще припомним създаването на републиканската футболна дивизия (днешната „А“ РФГ) през въпросната година и първия мач в историята на клуба ни, изигран в нея на 10 октомври. Разбира се, това ще стане отново посредством статии от вестниците.

„Народен спорт“, 21 август 1948 г.
„Създава се републиканска футболна дивизия и пет зонови дивизии”: „Пристъпвайки към прилагане мерките за подобрение на българския футбол, в заседанието си от 19 август т.г., Централният Футболен Комитет реши създаването на Републиканска футболна дивизия и пет зонови дивизии. Комитетът определи и конкретните състави на дивизиите.

Републиканската футболна дивизия ще бъде в състав от 10 тима: от София – „Левски”, „Септември” при ЦДВ, „Спартак”, „Славия” и „Локомотив” (носител на купата на Съветската войска за 1948г.), от Пловдив: „Славия-Ченгелов”, от Варна: „ТВП” (първенец на досегашните областни групи), от Видин: „Бенковски-Спортист”, от Дупница: „Марек” и от Бургас: „Любислав”.“

10 октомври 1948 г., ст. „БДЖ-Спартак“
10 000 зрители.

“Днешната среща за първенство на републиканската футболна дивизия между местния “Славия-Ченгелов” и “ТВП”-Варна привлече рекорден брой публика на игрището БДЖ. Преваляващият дъжд не попречи на хилядите любители на футбола да проследят до края тази интересна среща.
Начален удар има “Славия”, чието нападение скоро се озовава пред вратата на варненци. Още във втората минута Тодоров вдига отляво една висока топка и Бъчваров с глава открива – 1:0 за “Славия-Ченгелов”. Пловдивчани са окуражени от гола и от многобройните си почитатели и очертават продължително надмощие, но варненската отбрана чисти добре всички топки, които застрашават вратата. В 16-та мин. един наказателен удар, бит добре от Лазаров, среща стената на противника. От този момент варненци свързват играта си и започват да застрашават сериозно. В 37-та мин. пред гола на Аров става наистина “горещо”, Конаков ІІ бие добре един ъглов удар, топката се удря встрани на горната греда и след едно продължително мелле, Недев бие в опразнената врата. В последния момент, обаче, се притичва Атлиев и избива от самата гол-линия в тъч. Пловдивчани успяват да изнесат топката в половината на варненци, но само за малко. Гостите са решили изглежда да изравнят и продължават да напират. В 43-та мин. това им се удава – Джуров с глава посреща една висока топка, идваща отдясно, и изравнява – 1:1.
Втората половина от играта протича в по-спокойна атмосфера, като варненци имат леко надмощие. Те, обаче, не можаха да разтърсят мрежата на добрия Аров. Трябва да се отбележи, че през това полувреме и двата тима имаха по няколко добри възможности да покачат, но безполезното суетене на нападателите бе главната причина резултатът да остане непроменен – 1:1.”